Jaarrituelen

Het jaar beleven als een cyclus waarin we kunnen bewegen met het wiel van het leven.
Bewegen tussen werken en rusten, dood en leven, dansen en stil staan, zingen en luisteren.
Elk seizoen heeft zijn eigen kracht en uitnodiging. Zullen we deze uitnodiging aannemen?

Wij zijn zo gewend om het hele jaar rond te hollen in een zelfde soort tempo. Maar de natuur leert ons over het prachtige ritme van leven en dood, dansen en stil staan, welkom heten en afscheid nemen. Door middel van het vieren van jaar rituelen nodig ik je uit om je met de natuur en haar seizoenen te verbinden en zo meer trouw te worden aan de cyclus van het leven.

De cyclus van de seizoenen

Lente/Imbolc

Het donker laten we achter, er is meer licht. Er ontstaat weer nieuw leven, bloemen en gewassen komen boven. Durf jij ook naar buiten te komen? En wat wil je tot bloei laten komen?

Zomer/Beltane

We gaan naar buiten, genieten van vruchtbaarheid van de aarde. We vieren de zon en dansen het leven. Hoe dans jij het leven ten volle?

Herfst/Mabon

De zomer is voorbij, we kunnen oogsten. We kunnen vieren wat geweest is.  Blaadjes dwarrelen, de wind waait. We trekken onszelf wat meer naar binnen. We kijken terug naar wat geweest is en kiezen wat we mee willen nemen en wat we achter willen laten. Wat wil jij loslaten?

Winter/Yule

De natuur is in ruststand; veel gewassen sterven af, het is donker, doods, stil en koud. We keren naar binnen en kruipen in een holletje. Kan jij het uithouden met het de stilte, het doodse, het donker? Durf je te vertrouwen op nieuw leven dat weer zal komen?